Muş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yapmadan Dönme


Muş'ta yapmadan dönme

Muş Kale Parkı’nda dinlen. Park, şehir merkezinde yer alır. Eski bir kalenin kalıntıları etrafına inşa edilmiştir. Muş halkının en sevdiği yerlerden birisidir.
Muş görselerieski muş evleri (2).jpg

Malazgirt’i keşfet. Malazgirt ilçesinin kuruluşu çok eskilere dayanır. Urartu krallarından Menuas'ın burada bir şehir kurduğu rivayet edilir. Malazgirt, Türklerin Anadolu’ya girdiği savaşa ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür.
Muş görseleriMALAZGİRT KALESİ SERVET UYGUN (2).JPG

Muş Ovası’ndaki kırmızı manzarayı seyret. Muş Ovası, her yılın mayıs ayında gelinciklerin açmasıyla kırmızıya bürünür, büyüleyici manzaralar yaratır.
Muş görseleri0muş lalaesi (6).jpg

Varto Kayalıdere Ören Yeri’ni gör. Ören yeri, Varto’ya 20 km uzaklıkta Kayalıkaya Köyü’nde yer alır. Bir Urartu yerleşkesidir ve Urartular’ın gündelik yaşamından izler sunar.
Muş görselerivarto kaya mezarlar.JPG

Arak Manastırı’nı gez. Bir rivayet, Roma - Sasani mücadelesine sahne olan ve 400 yıl boyunca Sasani hakimiyeti altında kalan (M.S.226-624) bölgede, Sasanilerin iyi niyet ve güç gösterisi olarak bu manastırı Romalı mimar ve ustalara yaptırıp hediye ettiğini söyler.
Muş görseleriARAK VE ÇENGİLLİ KİLİSESİ-SERVET UYGUN (3).JPG

Çengilli Kilisesi’nin hikayesini öğren. Çengilli (Çanlı Surp Garabet) Kilisesi, ilk dönemlerde ateş tapınağı olarak kullanılmış, sonraki dönemlerde bir kiliseye çevrilmiştir.
çengilli kilisesi (4).jpg

Muş Lalesi’ni kokla. Muş’a özgü olan lale, zambakgillerden, uzun yapraklı ve mızraksızdır.Sapının üstünde tek bir çiçek bulunur. Genelde kırmızı renktedir.
Muş görselerituri.jpg

Telli Turnalar’ı dinle.Telli turnaların tüm Avrupa’da üreyen son 11 bireyinin Bulanık Ovası’nda kısıtlı bir alanda bulunmakta olduğu tespit edilmiştir. Nesli tehlike altında olan bu kuşun çok güzel bir sesi ve ötüşü vardır.
teli turna 1.jpg

Büyük-Küçük Hamurpet Gölleri’ni izle. Bu iki göl, doğal güzellikleri ve özgün yapıları ile görülmeye değer.
Muş görseleriDJI_0002.JPG

Helimaşı Çorbası’nı tat.Kemiklerinden ayrılmış haşlama et, nohut, mercimek ve soğan eklenerek hazırlanan Helimaşı Çorbası’nı tatmadan Muş’tan ayrılmayın.